„Az év horgásza az Energoteam Kupáért”
országos egyéni, családi, női, gyermek és ifjúsági amatőr horgászverseny.

Verseny múltja és jelene:

  • 2005-ben indult útjára 1 millió forint összdíjazással.
  • 2006-ban az összdíjazás 2 millió Ft volt.
  • 2007-ben 4 millió Ft volt az összdíjazása
  • 2008-ben 6 millió Ft volt az összdíjazása
  • 2009-ben 8 millió Ft tervezett összdíjazása

Verseny célja:

A horgászat népszerűsítésén túl az, hogy a versenyhorgászok kizárásával egy országos szintű viadalon kiderüljön ki a 2009-es esztendő legjobb amatőr horgásza 5 kategóriában. A versenyhorgászok, kizárására azért van szükség, mert a tapasztalatok alapján az ő részvételük mellett a hétköznapi horgász számára reménytelen lenne az első hely megszerzése. A verseny jelentősen eltér a hagyományos horgászversenyektől miután itt nem egy időben, és nem egyszerre kell horgászni a résztvevőknek, hanem bármikor megtehetik azt versenytárs nélkül, alkalmazkodva természetesen a tavak házirendjéhez és nyitvatartási idejéhez. Az országos jellege, a magas összdíjazás valamint folyamatossága 2009 kiemelt szabadidő tevékenységévé teszi a viadalt.

Verseny résztvevői:

Az országos versenyen csak amatőr horgászok vehetnek részt.

A versenyben mindenki részt vehet korra és nemre való tekintet nélkül.

A versenyben nem vehet részt, aki a 2009. évben országos versenyhorgász igazolvánnyal rendelkezik.

Verseny kategóriák:

Családi kategória

Egyéni kategória

Női kategória

Ifjúsági kategória

Gyermek kategória

Verseny fordulói:

Selejtezők:

2009. április 1-től. 2009 augusztus 2-ig.

(18 hét)

Minden versenyezni kívánó horgász az általa kiválasztott tavon, mely a versenyre kijelölt tavak egyike, regisztráltatja magát név, cím, horgász-igazolványszám stb. Befizeti a nevezési díjat. Ezt követően a halőr beírja az érkezés időpontját pl. 11 óra 15 perc majd a horgásznak innentől kezdve 5 óra áll rendelkezésére, a hely elfoglalására, etetésre és a horgászatra. A horgász köteles az 5 órás időtartamot szigorúan betartani és legkésőbb 16 óra 15 perckor mérlegelésre jelentkezni a halőrnél. (Kategóriánként a szabályok betartása mellet horgászhat.) Ezt követően a zsákmányt a halőrháznál mérlegelteti, a jegyzőkönyvbe a halőr beírja a lemért értéket és aláírásával hitelesíti azt, majd a jegyzőkönyvet aláírattatja a horgásszal is. Egy példánya a jegyzőkönyvnek a horgászt illeti meg. Amennyiben a horgász a rendelkezésére álló 5 órát túllépi úgy eredménye nem számít a versenybe, azaz automatikusan ki kell zárni.

Házidöntő

2009. augusztus 7-8-9.

Minden tónál a selejtezőkön nevezett versenyzők fogási mennyiségének sorrendje felállítása után az első 15 versenyző házidöntőt vív. A szabályok értelmében a házidöntőkön a horgászok egyszerre és egy időben mérik össze a tudásukat. A horgászás időtartama 5 óra. Az összfogás szerinti első helyezett, azaz a házidöntő legeredményesebb versenyzője kerül a döntőbe és képviseli a tavat. Amennyiben a selejtezők során valaki több tavon és több kategóriában versenyez, és a házidöntők időpontja egybeesik akkor el kell döntenie hogy melyik tavon és kategóriába kíván indulni. Amennyiben egy tavon valaki visszalép a házidöntőben való szerepléstől, úgy a mögötte található versenyzőkkel kiegészítve ajánlott a házidöntöt megrendezni.

Döntő

2009. augusztus 15.

Gyerek döntő

Győr Moson Sopron megye

Méyvölgyi Méri Tavak

Dunaszeg

2009. augusztus 16.

Ifjúsági döntő

Jász Nagykun Szolnok megye

Millér Horgásztó

Szolnok

2009. augusztus 21.

Női döntő

Veszprém megye

Borsosgyőri Strandi tó

Pápa

2009. augusztus 22.

Egyéni döntő

Veszprém megye

Széki tó

Devecser

2009. augusztus 23.

Családi döntő

Fejér megye

Zoltán és Dianna Pihenőpark

Etyek

A döntő szabályai teljes egészében megegyeznek a házidöntők lebonyolításával és szabályaival. A házidöntők és a döntő esetében, érvényes fogásnak számít, ha valaki a verseny lefújását jelző dudaszót követően 10 percen belül megszákolja a dudaszó elhangzásakor már a horgon lévő halát. Ha az első helyen holtverseny alakulna ki, úgy a házidöntők esetében a selejtezőkön elért legnagyobb fogás dönt. Az országos döntőben, a lefújást követő mérlegelés után az első kifogott halig zajlik a verseny.